poniedziałek, 7 grudnia 2015

Sernik bananowo agrestowy

Lekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj
  • 0,5 l kremówki 30%
  • Dodatkowo:
  • 5-6 bananów
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 l wody
  • Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szkl letniej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • prymulki z opłatka
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa serowa: 
Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia.
Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. 
Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę (1,5 szkl) i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Banany przekroić wzdłuż, ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką (1 l). Odłożyć ponownie do lodówki by galaretki stężały.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i zrobić na całej powierzchni ciasta "kleksy". Przed podaniem udekorować prymulkami z opłatka.
Do przygotowania ciasta polecam użyć blaszki z wysokimi rantami.


 






9 komentarzy:

  1. Witam moją imienniczkę i do tego gustującą w sernikach - jak ja :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ograniczam cukier ale przed takim sernikiem to bym uległ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacho z agrestem? ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik przepyszny, polecam! :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że serniczek smakował. Pozdrawiam.

      Usuń