.

piątek, 9 czerwca 2017

Zupa z jarmużem i tortelloni

Coraz cieplej się robi i trzeba szukać pomysłów na szybkie obiady. Jedna z propozycji to zupa z młodym jarmużem i tortelloni. Taką zupę przygotowałam dzięki Hilcona ,która w swojej ofercie ma półprodukty między innymi makarony, sosy i dania warzywne. Są to produkty z krótką datą ważności i nie znalazłam w składzie żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Bardzo dużym zaskoczeniem było to iż w składzie są jajka od kur z wolnego wybiegu. Dużym plus jak dla mnie jest również to, że tortelloni nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczyło tylko na 2-3 minuty włożyć do gorącej zupy i można było jeść.



Składniki:
  • 1,5-2 litry bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 g selera
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 0,5 mniejszej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści młodego jarmużu (około 100 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szkl zimnej wody
  • 0,5 szkl śmietany kremówki
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz  
  • Dodatkowo:
  • tortelloni z grillowanymi warzywami serem i oliwą z oliwek hilcona
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki. Seler w większe kawałki (wtedy po ugotowaniu można wyjąć) lub pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na podgrzanym maśle podsmażać około 5-7 minut pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę wlać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki gorącej zupy wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku. 
Bezpośrednio przed podaniem wystarczy na 2-3 minuty do zupy dodać tortelloni by się podgrzało i można spożywać. 




2 komentarze: